Vintersäkerhet
Vintern innebär en del risker. Se till att förbereda dig för säkra vintermånader, såväl i trafiken som vid skridsko- eller fiskeutflykterna på isen.
Issäkerhet
Testa isen innan du ger dig ut och ha alltid med en kompis och annan utrustning. Om någon gått igenom isen ska du ringa 112 och sedan använda den förlängda armen när du livräddar.
Ring 112
Påkalla alltid uppmärksamhet från din omgivning, ring eller be någon annan ringa nödnumret 112. Det är inte säkert att du ensam kan klara en livräddning och det är alltid en fara med att bli nedkyld. Om personen är vid medvetande och har huvudet ovan vattenytan kan du planera dina insatser ordentlig i stället för att agera i panik.
Om du hamnar i vattnet
- Vänd dig om mot det håll varifrån du kom
- Är iskanten tunn så försök att hacka dig fram till is som kan bära dig med hjälp av isdubbar
- Jobba med en isdubb i taget och ta hjälp av ett kraftigt simtag med benen för att häva dig upp
- När du väl är uppe ålar du dig fram på isen - reser du dig upp för tidigt kan isen brista och du hamnar i vattnet igen
Isdubbar finns att hyra på våra heltidsstationer i Härnösand, Kramfors och Sollefteå.
Testa isens tjocklek
Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att du ska kunna gå på den. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.
Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, isen kan vara bortsmält under snön. Det finns ingen helt säker is. Isen förändras hela tiden, bland annat på grund av väderlek och vattenströmmar. Vårisar är särskilt förrädiska.
En torr livräddare är en bra livräddare
Använd den förlängda armen, det vill säga ett föremål mellan dig och den nödställde. Det allra bästa är om den nödställde kan slänga upp sin egen livlina till dig. Då kan du dra samtidigt som personen i vattnet har båda sina händer fria för att jobba med isdubbarna.
För den som ska rädda gäller det att aldrig riskera sin egen säkerhet. Personen som har gått igenom isen kan drabbas av panik och det finns risk för att du blir neddragen under vattnet om du kommer för nära.
En kompis är den bästa utrustningen
Att aldrig ge sig iväg ensam ut på isen är den bästa livförsäkringen. Oavsett om du är ensam eller i sällskap på isen bör du ha med dig följande utrustning:
- Isdubbar
- Ispik eller isbill
- Räddningslina
- Flythjälp
- Mobiltelefon
Isdubbar kräver teknik
Isdubbar ska hänga utanpå kläderna och upphissade nära hakan så att de inte riskerar att skada dig om du faller. De blir också lättare att få tag på i ett akut läge. Det bästa är om du faktiskt provar att dra dig fram med isdubbarna liggande på isen. Det krävs en viss styrka och teknik som kan vara bra att ha prövat på.
I ett akut läge där du själv har gått igenom isen - vänd dig mot det håll där du kom i från. Isen bar ju ända fram till dess att du gick igenom. Lossa isdubbarna med vantarna på för att inte förlora kroppsvärme i onödan. Arbeta med en isdubb i taget och så långt framför dig som du kan. Hjälp till med att ta simtag med benen. Åla dig fram på isen en bra bit från vaken för att inte riskera att falla igenom på nytt.
Mer information
Räddningstjänsten rekommenderar att gå in på Issäkerhetsrådets hemsida för att läsa mer om issäkerhet. Issäkerhetsrådet är ett samarbete mellan Svenska Livräddningssällskapet, Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (SNOFED), Friluftsfrämjandet, Sjöräddningssällskapet, Skridskonätet och Sportfiskarna och har som syfte att lära allmänheten mer om hur man vistas tryggt på isen.
Trafiksäkerhet
Se till att vara väl förberedd när du ska ge dig ut i trafiken vid vinterväglag och mörker. På cykeln ska du ha reflexer och godkänd belysning. Tänk på att det kan vara svårt för bilarna att se cyklister som kommer snabbt vid korsningar. Var beredd att stanna – även om det är grönt för dig. Din säkerhet är viktigast!
- Använd säkerhetsbälte. När du har spänt fast dig är det också viktigt att du efterspänner bältet och ser till att det ligger på rätt sätt.
- Håll hastighetsgränserna och följ andra trafikregler.
- Tänk på att det är förbjudet att prata i telefon och skicka sms under tiden du kör.
- Kör aldrig alkohol- eller drogpåverkad, vägra åka med en påverkad förare och försök hindra andra från att köra påverkade.
- Se till att barn och medpassagerare sitter säkert i bilen.
- Lasta säkert. Undvik lösa föremål i bilen.
- Blir Du trött: stanna, sträck på benen och ta lite frisk luft.
- Om du upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en olycka så ska du larma 112 och hjälpa de skadade efter bästa förmåga.
Kör du bil så bör du förutom godkända vinterdäck och gott avstånd till fordonet framför dig även ha med dig:
- Spade
- Bogserlina
- Reflexvästar
- Startkablar
- Reservbränsle
- Varningstriangel, gärna en extra för att kunna varna åt båda håll
- Första hjälpen-material och filtar
Senast uppdaterad: